dimarts, 9 de desembre del 2008

Enllaços interns i externs de l'XTEC

Què és un enllaç?

És una referència a un document d'hipertext o a qualsevol altre recurs. (Vindria a ser com una referència bibliogràfica). Combinat amb una xarxa de dades i un protocol d'accés adient, un ordinador pot obtenir el recurs referenciat.

Els hipervincles són part dels fonaments de la World Wide Web. Hi ha moltes formes de mostrar enllaços en una pàgina web (la més comú és inserir-la dins del propi text, el qual queda subratllat sobremarcat. Existeixen dos tipus d'enllaços: els externs i els interns.

Què és un enllaç intern? És un enllaç que et porta a una pàgina relacionada directament amb la principal.

Què és un enllaç extern? És un enllaç que et porta a una pàgina no relacionada amb la principal.


Interns

XTEC Blocs: Aquest servei de l'XTEC permet crear blocs per a dos col.lectius: professorat i centres educatius. Professors: Són blocs personals que serveixen com a eina d'exposició i reflexió de les experiències educatives del docent. Donat el seu format, el bloc permet l'entrada de comentaris dels visitants, que en aquest cas solen ser alumnes. Aquesta eina també pot ser usada com a eina d'aprenentatge. Centres: l'Xtec pot ser usat per a la divulgació de projectes, celebracions i experiències que els diversos centres adscrits mostren a la comunitat educativa.

Àgora XTEC: és un servei adderit a l'XTEC que té la funció de donar un suport logístic als membres de l'XTEC (tan docents com centres). Aquest servei permet que l'usuari disposi d'un espai web on l'aprenentatge, la comunicació i la participació són les eines fonamentals. L'estructura general d'aquest espai és la d'una plataforma Moodle, que no és més que un programari (software, o sigui, un conjunt d'accions que realitza un programa qualsevol) de codi lliure que crea entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge. Cada usuari disposarà d'un sol espai a l'àgora. L'administrador serà l'encarregat de crear i administrar les diferent seccions.

La Prestatgeria: aquest servei de l'XTEC ofereix a l'usuari la possibilitat de publicar un diari d'abord, pensat perquè aquest pugui compartir amb els demés usuaris reflexions, experiències, projectes i idees. El funcionament d'aquest és molt similar al d'un bloc: l'usuari renova tantes vegades com vulgui i la seva publicació creix segons les entrades que rep. Els altres usuaris poden consultar les publicacions però no poden afegir-hi comentaris.


Externs


Espai web dedicat a la realització d'activitats d'aprenentage creades tant per profesionals de l'educació com per centres escolars.

Quaderns Virtuals: és un servei que ofereix la Generalitat de Catalunya i que té com a funció penjar quaderns d’exercicis d’arrel tradicional. Les activitats que la formen están dissenyades per tal que el professorat tingui un ampli ventall de possibilitats segons el nivel i l’area temática. Aquestes, alhora, faciliten l’avaluació del progres i el rendiment de l’alumne.

Les diferents seccions d’aquesta aplicación són: Quaderns Virtuals, Biblioteca d’Activitats, Documents, Suport i Comunitat.


Col.lex (Edu365.cat): és un espai web que serveix per compartir fitxes (només per a usuaris de l'XTEC o de l'EDU365).

Viquipèdia: és una enciclopèdia virtual, a nivell internacional, i que en aquesta versió ( en català) s'hi poden consultar un recull d'aportacions que persones anònimes pengen lliurement.